Duurzaamheidspilot: recycling van plastic artikelen op het lab

4 april 2024

In het najaar van 2023 kwam de firma Roche op bezoek om met ons te brainstormen over het samen met hun klanten verbeteren van de duurzaamheid. In gesprek kwamen we al snel tot de conclusie dat de firma Roche veel plastic afval produceert door alle verpakkingsmaterialen en dergelijke. Het idee was al snel geboren om te gaan kijken naar de zogenaamde ‘Assay tip/cup’ bakjes die gebruikt worden in de Cobas apparaten op het laboratorium. Deze plastic bakjes worden gebruikt om wegwerp pipetpuntjes en reactiecupjes aan te bieden aan de Cobas. Door hun functie worden de materialen niet vies of mogelijk besmet met patiëntenmateriaal dus zouden ze een geschikte kandidaat zijn voor recyclen.

Roche nam het voortouw in het opzetten van deze pilot en is in gesprek gegaan met verschillende recyclebedrijven. Uiteindelijk zijn zij in zee gegaan met Veolia. Na het opzetten van het plan zijn wij opnieuw benaderd om het plan door te nemen en te besluiten of we deel willen nemen aan deze pilot die tot het eind van dit jaar duurt.

In februari dit jaar is intern goed afgestemd met verschillende afdelingen wie welke rol neemt in deze pilot en kort hierna is de eerste verzamelbak voor deze bakjes geleverd. Deze is geplaatst in de ‘afvalstraat’ op het laboratorium. De analisten zullen hierin de lege en schone plastic bakjes verzamelen totdat deze vol is. De volle bak wordt opgehaald door Veolia en gerecycled tot plastic granulaat. Dit granulaat kan vervolgens weer gebruikt worden voor de productie van nieuwe plastic artikelen.

Met de invoering van deze pilot is de schatting dat de totale hoeveelheid afval afkomstig van de firma Roche met zo'n 40% gereduceerd zal gaan worden. Dit alles aangedreven door de firma Roche onder hun motto: "Doing now what patients need next".

.